Mergi la conţinutul principal

«Boicot» în CLM din partea opoziţiei la regulamentul pentru cimitire

• un proiect de hotărâre privind aprobarea regulamentului de organizare, funcţionare şi administrare a cimitirelor din Brăila a picat la vot, ieri, în cadrul şedinţei ordinare a CLM • cei 7 consilieri din grupul PNL, alături  de  Lucian Căprariu (independent) s-au abţinut de la vot, iar pentru a trece acest punct, era nevoie  de două treimi din voturile consilierilor • întrebat despre motivul abţinerilor, liberalul Cătălin Hagiu a precizat că proiectul este unul perfectibil

 

Surprize din partea opoziţiei, ieri, la şedinţa ordinară a CLM Brăila. Un proiect de hotărâre privind aprobarea regulamentului de organizare, funcţionare şi administrare a cimitirelor din municipiu nu a trecut, deoarece liberalii şi consilierul indepedent Lucian Căprariu s-au abţinut de la vot. Interesantă însă a fost reacţia majorităţii, care după vot a rămas aproape blocată, în contextul în care PNL-iştii nu şi-au motivat în niciun fel decizia şi nici nu au dat semne că ar avea ceva împotriva proiectului.

Mai exact, în momentul dezbaterilor, consilierul PSD Sorin Boşneag a venit cu un amendament la proiect.

“Am studiat acest regulament  şi aş dori să fac un amendament. La articolul 24, «pentru descurajarea activităţii speculei locurilor de veci mascate prin donaţie, persoanele care le dobândesc în acest mod vor achita taxa pentru concesionare majorată cu...» Propun să adăugăm aici: «cu excepţia donaţiei către membrii de familie, soţ/soţie până la gradul 4». Deci aceştia vor beneficia de concesiunea  fără taxe majorate”, a declarat Boşneag.

Amendamentul social-democratului a fost supus votului şi a trecut fără probleme, în unanimitate, cu 25 de voturi “pentru”. Imediat după acest episod, PSD-istul Dumitru Florin, preşedintele de şedinţă, a supus la vot şi proiectul amendat.

De această dată, spre surprinderea majorităţii s-au înregistrat 17 voturi “pentru”, zero “împotrivă” şi 8 abţineri din partea celor 7 PNL-işti (Raluca Bucur, Cătălin Hagiu, Cristian Pricop, Costel Popa, Sorin Ioniţă, Costel Bălan, Marian Fusea) şi a consilierului independent Lucian Căprariu.

După o linişte aproape mormântală şi calcule la masa prezidiului a venit şi verdictul: “Proiectul a primit 17 voturi «pentru». Este un proiect care necesită  două treimi din voturi deoarece priveşte patrimoniul. Nu a trecut”, a afirmat Ion Drăgan, secretarul municipiului.

“Nici-o problemă. Ghinion!”, s-a auzit aproape şoptit din partea taberei PNL.

 

De ce s-au abţinut de la vot liberalii

 Contactat, ulterior de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a vedea care a fost motivul abţinerii grupului PNL, consilierul Cătălin Hagiu a precizat că proiectul este unul care mai trebuie aprofundat şi îmbunătăţit. Prin urmare, în urma discuţiilor neconcludente din comisii, PNL-iştii au preferat să se abţină.

“Considerăm că acest proiect este perfectibil. Sunt lucruri care pot să fie îmbunătăţite. De exemplu la succesiunea  locurilor de veci, în cazul în care nu există moştenitori există anumite lipsuri şi ar trebui intervenit cu mai multe clarificări pentru astfel de situaţii. Plus că penalitatea de a plăti o taxă mai mare nu cred că are sens, pentru că asta nu ar împiedica samsarii să facă trafic cu locurile de veci.  Nu am avut timp să ridicăm problemele acestea în comisii pentru că proiectul este destul de laborios şi timpul a fost unul scurt. Sunt foarte multe elemente de detaliu şi nu toată lumea are experienţă cu acest domeniu. Eu, cel puţin, nu am experienţă în privinţa locurilor de veci. Care e situaţia? Cum poţi să obţii un loc de veci? E prima dată când mă confrunt cu aşa ceva. Bine, poate sunt unii care au experienţă. Au fost discuţii şi la şedinţele cu liderii de grup. S-a dezbătut o oră proiectul  ăsta, nu a trecut aşa... neobservat. Dar considerăm că poate fi îmbunătăţit. Plus de asta, cimitirul Sfântul Constantin este foarte vechi  şi acum toată lumea vrea să cumpere locuri de veci acolo, dar este extrem de aglomerat. Sunt lucruri care ar trebui aplicate pentru un cimitir nou. Înţeleg că se intenţionează  construirea unui astfel de cimitir. E bine să facem un proiect care să ţină cont de toate lucrurile astea”, a declarat Hagiu.

Consilierul municipal independent, Lucian Căprariu nu a putut fi contactat pentru a-şi expune punctul de vedere.

Menţionăm că la şedinţa ordinară de ieri au fost prezenţi 26 de consilieri din totalul de 27. PSD-ista Virginia Loredana Badiu a absentat motivat. Potrivit primarului Marian Dragomir aceasta ar fi avut o criză de sciatică şi nu s-a putut deplasa. De asemenea, trebuie punctat că social-democrata Cristiana Voineag a ajuns la lucrările şedinţei cu o uşoară întârziere, undeva pe la punctul 8 de pe ordinea de zi. Astfel că, atunci când s-a votat primul punct, cel legat de cimitire, în sală nu erau decât 25 de consilieri prezenţi.

Trebuie amintit şi că acelaşi proiect s-a aflat şi pe ordinea de zi a şedinţei CLM de luna trecută, însă a fost scos înainte de a fi dezbătut, la cererea primarului Marian Dragomir.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro