Mergi la conţinutul principal

Praf saharian în Brăila. Cât de mare este gradul de poluare nu poate să spună nimeni...

* stațiile de monitorizare a calității aerului sunt în revizie, iar analizoarele de praf rămân dezactivate pentru o perioadă nedefinită, deoarece firma care face lucrările are contracte și în alte orașe și nu face față volumului mare de lucru

 

 

 

Ca și alte orașe din țară, Brăila a fost acoperită, în noaptea de marți spre miercuri, de un strat vizibil de praf galben-cărămiziu, despre care Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că provine din Sahara. „În perioada 23 aprilie ora 9.00 - 24 aprilie ora 13.00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi (23 aprilie) şi în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie)”, a precizat ANM. În acest context, brăilenii și-au găsit mașinile acoperite de pulberea gălbuie care s-a depus, de asemenea, pe acoperișuri și pe străzi, fenomenul fiind favorizat de precipitațiile căzute în timpul nopții.

Problema este că la Brăila nu se poate spune, în termeni oficiali, cât de mare a fost poluarea provocată de acest fenomen. Asta deoarece toate stațiile de monitorizare a calității aerului existente în municipiu și la periferie trec în prezent printr-o revizie generală, motiv pentru care concentrația de pulberi din atmosferă nu mai poate fi monitorizată. ”Stațiile sunt în revizie dar încă nu au fost aduse noile analizoare de praf. Firma care face aceste revizii este angajată în mai multe orașe din țară, cu lucrări similare pentru rețelele de stații de monitorizare similare cu cele din Brăila, și probabil face față mai greu volumului mare de lucru”, ne-au transmis surse din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Brăila. Despre aceste revizii, cotidianul nostru vă informa încă de acum câteva luni, atunci când remarcam că, deși stațiile nu sunt funcționale, panoul de informare de la capătul bulevardului Independenței (intersecția cu Calea Călărașilor) afișează totuși niște date care provin, practic, de nicăieri... Conform acestor date, calitatea aerului din municipiu ar fi, permanent, în parametri normali!

În altă ordine de idei, deși stațiile sunt scoase din funcțiune, APM nu are posibilitatea, din câte se pare, să efectueze analize manual, în stil clasic, astfel că gradul de poluare din oraș va rămâne o necunoscută pentru un termen nedefinit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro